Social Footprint

TEDxApeldoorn 2016 – vrijdag 9 september 2016

 

“One step for man, one giant leap for mankind”

De woorden van Neil Armstrong, die in 1969 de eerste stap op de maan zet, zijn legendarisch tot op de dag van vandaag.
Wie kent niet de beelden van Nelson Mandela die zijn langgekoesterde vrijheid tegemoet loopt. Bij iedere stap die hij zet, laat hij een voetafdruk van verzoening achter. Nelson Mandela is, zelfs na zijn dood, meer dan ooit een voorbeeld voor velen en heeft met zijn leven een duidelijke voetstap achtergelaten in de geschiedenis. Koningin Maxima verbindt een natie met haar Bandoleon-traan. Haar tranen staan symbool voor verbinding. De footprints van grootheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je hoeft niet de relativiteitstheorie te hebben uitgevonden, of in de Top 2000 te hebben gestaan om een afdruk op deze wereld achter te laten. Social footprints zijn niet uitsluitend voorbehouden aan grootheden. Iedereen laat zijn/haar social footprint achter, groot of klein. Dit varieert van zichtbare culturele en historische footprints, zoals een monument, tot de voor het oog minder zichtbare, maar zeker niet minder belangrijke klusjes die je uitvoert voor je hulpbehoevende buren. Welke afdruk laat jij achter?

Grote impact
Rond het jaar 2100 leven er mogelijk 12 miljard mensen op aarde, zo blijkt uit nieuwe wetenschappelijke voorspellingen. De kans is ongeveer tachtig procent dat er aan het einde van deze eeuw tussen de 9,6 en 12,3 miljard mensen op aarde leven. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
De gehele landmassa van de wereld is ongeveer 145 vierkant kilometer. Als je dit omrekent is de wereld nog lang niet volgebouwd en lijkt er nog ruimte genoeg voor uitbreiding van de wereldbevolking. Echter zijn er vele factoren waardoor dit onmogelijk is, denk aan water, zuurstof en voeding.
De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat de mens, en haar gedachten, technische ontwikkelingen en samenlevingen, grote impact heeft op de aarde.

Een gezonde (leef)omgeving is erg belangrijk. Voor nu, maar vooral ook voor de toekomst. De huidige generatie kinderen maar ook de generaties daarna moeten een gezonde nalatenschap krijgen. Op het gebied van klimaat, maar ook cultureel-, financieel-, organisatorisch- en samenlevingsgebied.

Social Footprint- thema TEDxApeldoorn 2016

De initiators van TEDxApeldoorn hechten aan voortbouwen op het kapitaal van Apeldoorn en de wereld. Op dat wat er hier op lokaal niveau al leeft aan ideeën en gestart is aan initiatieven. TEDxApeldoorn biedt een podium voor deze ideeën en initiatieven, verbindt mensen met elkaar, en wil een beweging in gang zetten, of op zijn minst mensen aan het denken zetten over hun social footprint.

Ja, ik wil naar TEDxApeldoorn 2016!