Grenzeloos vertrouwen in de jongeren van Pluryn

PlurynAan de vooravond van de vierde editie van TEDxApeldoorn willen we graag onze partner Pluryn in de spotlights zetten. Pluryn ondersteunt jongeren en volwassenen bij het vergroten van kansen op een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving. Ook als de problematiek complex is.

Pluryn kijkt dan juist naar wat wél de mogelijkheden en talenten zijn van “hun jongeren”. Daarbij worden ze soms uitgedaagd om nieuwe grenzen te ontdekken. Zo ook tijdens TEDxApeldoorn, want zo’n 15 jongeren zullen ons op 22 maart helpen als gastvrouw en gastheer. In aanloop naar deze dag spreken we met stagecoördinator Marieke ten Hove over deze grenzeloze samenwerking.

Wat is jouw relatie met TEDxApeldoorn?

Ik ben zelf enorm fan van de TEDxApeldoorn. Ik hou enorm van mensen die met passie vertellen over wat hen bezighoudt, drijft, motiveert, verwondert etc. Dat maakt dat ik trouw bezoeker ben van de bijeenkomsten. Toen ik hoorde dat de TEDxApeldoorn dit jaar op het Zwitsalterrein zou worden gehouden was ik dubbel enthousiast: het Zwitsalterrein ligt mooi  centraal. Dat maakte dat ik gelijk bij mijn collega’s heb gepolst of zij mogelijkheden zagen om met onze jongeren te helpen bij dit evenement.

Wie zijn die jongeren over wie je het dan hebt?

Onze jongeren zijn jongeren voor wie het leven niet het geijkte scenario in petto heeft, zoals voor de meeste van ons. Hoewel het leven dan misschien niet altijd even makkelijk voor hen verloopt, kijken we bij Pluryn juist naar wat de mogelijkheden zijn. We bouwen aan zelfvertrouwen en ontdekken in de praktijk tegen welke grenzen zij aanlopen.  Als dat gebeurt kijken we of het aan het systeem ligt. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving of de manier waarop onze maatschappij is ingericht. We kijken dan of we daar invloed op kunnen uitoefenen: grenzen kunnen veranderen of verleggen. Soms moeten we ook zeggen dat we het maximale uit de jongere hebben gehaald.

Waarom werkt Pluryn graag samen met TEDxApeldoorn?

Wij werken aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen mag zijn zoals hij/zij is. Dat vraagt van ons dat wij onze jongeren in contact brengen met deze samenleving, hen begeleiden en leren hoe het allemaal in elkaar zit. Door deel te nemen aan een evenement als de TEDxApeldoorn geven wij hen de mogelijkheid om onderdeel te zijn van een groter geheel, een steentje bij te dragen (maatschappelijk bewustzijn), te leren en mensen te ontmoeten. We vervagen voor heel even de grens tussen “instelling”  en maatschappij.

Wat maakt jouw trots?

Het zijn vooral de jongeren waar ik altijd zo enorm trots op ben maar zeer zeker ook mijn collega’s van Pluryn die hen begeleiden. Zij zorgen voor structuur, rust en overzicht waardoor het behapbaar wordt om weer een stapje over een grens te zetten.