De mensen die je dragen

Vlak voor de eerste Apeldoornse TEDx belde Dieuwke me op: “Door overmacht missen we een spreker en ik moest meteen aan jou denken” Een paar dagen later stond ik voor een volle zaal. Wat ik precies wilde zeggen wist ik niet. Er was geen vooropgezet doel. Het enige wat ik had waren de dingen die me de voorgaande jaren het meest bezig hielden: Ik ben doodziek geworden en ik ben er weer bovenop gekomen.

TED Martijn DEF

Ik wilde zeker geen heroïsche les van “kijk mij eens het voorbeeld zijn”. Nee, mijn vechtersmentaliteit en veerkracht was voor een groot deel te danken aan mijn moeder (die me leven gaf), mijn zus (die mijn leven redde) en mijn vrouw (die mij in leven hield). Tot mijn eigen verbazing wist ik het publiek te raken. Ik kreeg een staande ovatie! Letterlijk gevoed door de energie van het publiek kon ik de daaropvolgende nacht niet slapen.

Tegenslagen
Nadat ik mijn talk voor TEDxApeldoorn heb gedaan kreeg ik veel positieve reacties. Ik werd gevraagd om vaker verhalen te vertellen. Maar voorlopig hield ik het bij schrijven van blogs, want mijn gezondheid was nog niet bepaald goed te noemen. Het afgelopen jaar ben ik meerdere malen in het ziekenhuis beland met allerlei complicaties voortvloeiend uit de stamceltransplantatie die ik heb gehad. Iedere keer weer van zo’n tegenslag opkrabbelen vraagt enorm veel van een mens. Alleen thuis zitten maakte me onzeker en somber. Om over die tegenslagen te komen, moest ik de interactie met anderen zoeken. Daarom schrijf ik van me af. Het zijn ideeën waar ik niet trots op kan zijn. Ik hoefde niet zo nodig een footprint achter te laten. Maar ik deed het toch dankzij een groeiende groep lezers.

Social Footprint
Er waren niet alleen maar tegenslagen. Ik ben vader geworden van Feline. Een kerngezonde dochter die al een hele reis heeft afgelegd om daar te komen waar ze zijn moet. Voor mij de bevestiging dat je door de enorme kwetsbaarheid er verschrikkelijk toe doet. Dat betekent ook dat ik dus inderdaad iets door te geven heb. Het bewust werken aan mijn social footprint heeft nut. Niet alleen voor een ander, maar misschien nog wel meer voor mezelf. Ik heb gedachten en ervaringen die niet op mogen. Zodoende werk ik aan een heus boek. De contouren zijn zo langzaamaan uitgewerkt, maar de invulling vraagt nog tijd. Het gaat zeker heel bijzonder worden. En van daar af komt er ruimte voor meer. Ongetwijfeld ga ik dan meer doen waar ik goed in ben. Inspireren door te spreken, schrijven, trainen, coachen en adviseren. Gedragen door jou.

Martijn van Duivenboden
http://www.martijnvanduivenboden.nl/