Freek blogt: Grenzen, ethiek en vooruitgang..

Het thema van TEDxApeldoorn is ‘crossing borders’. Aan de ene kan is het goed om grenzen over te gaan, maar aan de andere kant moeten we wellicht grenzen gaan stellen. Met de digitalisering van de samenleving kunnen we tegenwoordig niet meer zonder onze mobiele telefoon en het internet. Bankieren doen we via internet, bedrijven en instellingen komen plat te liggen wanneer ze gehackt worden. Wat is de grens van onze digitalisering?

 

Zorgrobot, de omgekeerde wereld?

Wij als mensen hebben de angst voor robots. Ze nemen ons werk over. De laatste tijd is de zorgrobot steeds vaker in het nieuws. Vooral de robot die (oudere) mensen uit hun isolement haalt, wordt gezien als een mooie uitvinding. Maar voor mij voelt het als de omgekeerde wereld. Wat mij betreft moeten wij mensen juist voor andere mensen zorgen. Echte interactie met elkaar is nog altijd mooier dan interactie met een zorgrobot.

Jan Rotmans geeft in zijn presentaties vaak aan dat er een verschil is tussen ‘cure’ en ‘care’. Wat mij betreft zou het een goede stap zijn voor de mensheid wanneer robots de ‘cure’ kunnen overnemen, en wij mensen en de zorgprofessionals weer ruimte krijgen om de ‘care’ uit te voeren. In deze robotontwikkeling gaat het wat mij betreft om ‘ethiek’. Waar leggen we de grens? En wanneer en hoe zijn zorgrobots een stap vooruit?  http://www.roboticare.nl/

 

De schoenentirade

Je herkent het vast wel: je surft over het internet, je bekijkt in een webshop een aantal schoenen, maar besluit weg te klikken. Nadat je de webshop hebt weg geklikt kom je overal op internet dezelfde schoenen tegen. Tot je grootste ergernis aan toe blijven de schoenen je achtervolgen.

Als consument vinden we dit redelijk normaal geworden, maar is het dat ook? Waar ligt de ethische grens op dit gebied?

 

Facebook & ethiek

De zwarte kant van Facebook werd afgelopen jaar door Arjen Lubach blootgelegd. Veel persoonlijke gegevens werden via Facebook doorverkocht aan derde partijen. De ethiek was volledig zoek. Lubach riep zelfs iedereen op om zijn of haar Facebook-profiel te verwijderen.

Wanneer je gratis gebruik maakt van een platform als Facebook, dan kun je er als gebruiker van uitgaan dat je met iets anders betaalt: je persoonlijke gegevens. Voor Facebook zijn de big data uiteraard heel interessant. Daarmee kunnen zij adverteerders nog beter bedienen.

Maar waar ligt de ethische grens van deze big data? Wanneer gaat Facebook te ver? Wanneer kun je als gebruiker zeggen: “Dit vind ik oké, want ik gebruik het gratis?”, en wanneer zeggen we: “Dit gaat te ver?”

Voor mij zijn ethische grenzen moeilijk vast te stellen, dit moeten we met elkaar doen. Wat is voor jou de ethische grens van de vooruitgang?