Een social footprint in mijn hart; TEDxApeldoorn

kirstenregtopwordpress-com-2

Vrijdag 9 september was ik erbij, TEDxApeldoorn. Een evenement waar ik enorm naar uit heb gekeken. Naast de prachtige lokatie (Paleis het Loo), de interessante sprekers en het boeiende thema (Social footprint) was ik erg benieuwd naar de totale ervaring. Natuurlijk had ik een aantal TEDtalks in mijn achterhoofd (waaronder die van Leslie Morgan Steiner) en een boek over TEDxtalks van Jojanneke van den Bosch voordat ik mij naar het Loo begaf dus mijn verwachtingen waren hooggespannen…Lezen jullie mee?

“Sluit je ogen, zet je voeten goed op de grond en ga gemakkelijk zitten. Concentreer je op de ademhaling…” Aldus een willekeurige performervan TEDxApeldoorn. Jojanneke van den Bosch schreef in haar boek (liveyourtalks.com) dat een goede talk  ‘resonates’ (“Speak, perform, resonate”). Als ik iets, uit alle talks samen, voel resoneren dan is het dit wel. Maar liefst vier van de acht sprekers hadden een element met de ogen dicht in hun talk waarvan drie met meditatie en David de Kock het zelfs presteerde om bijna de hele talk uit een meditatie oefening te laten bestaan.

Desondanks was TEDx apeldoorn voor mij verre van eenzijdig. De onderwerpen die aan Social Footprint verbonden waren door de organisatie waren divers en zeer afwisselend geprogrammeerd. De start van de dag met een begeleide wandeling naar het paleis toe, design, clean energy, refugees, play, nature, 100% leven, onderbroken door prachtige zang, fijne presentatie, rustmomenten maakten het een dag die vele indrukken op mij achter heeft gelaten.

Niet alleen op mij, ook op de anderen die ik sprak. Ieder werd door een ander onderwerp geraakt, een andere spreker of een ander element. Voor mij waren dat de woorden van Arko van Brakel om ‘100% te geven aan àlles in je leven’, de woorden van Fleur Bakker en Mohammad Reza Amin: ‘De wereld is ons huis’, de woorden van Kristin Amadon: ‘Ambition is not a commitment’.

“We do not see things as they are, we see things as we are”

Anaïs Nin

Vanuit de organisatie kregen wij een persoonlijke quote ter begeleiding van de dag, mijn vriendin ontving deze. 

De talk van Marieke van Dam was voor mij echter het hoogtepunt. Zij vertelde over spel in het leven en hoe het brengen van spelelementen in haar dagelijkse routine haar geholpen heeft te breken met het vastlopen in structuren en verwachtingen. Zij deed dit met zo’n sprankeling en humor dat ze mij echt in vervoering bracht. In gedachten begon ik te huppelen, ik kon bijna de lichtheid voelen die deze speelsheid haar heeft gebracht.

Toen ik de dag daarna nog een rondje door het Paleispark ‘huppelde’  stond ik stil bij datgene wat mij bij is gebleven. Ik liet de woorden van Prinses Irene nog eens in gedachten passeren: (“Ga naar buiten en luister!”) Terwijl ik dit mooie uitzicht had…

kirstenregtop-wordpress-com-5

Dagvoorzitter Saskia Paulissen trapte TEDxApeldoorn met de woorden af dat zij geloof heeft in het doorgeven van energie. Zij zette een golf van energie in beweging die spreker na spreker doorgegeven werd. Het was geweldig aan het einde nog een aantal sprekers persoonlijk te kunnen bedanken, hun coaches te zien glimmen en de organisatie een paar kilo’s lichter rond te zien lopen. Maar vooral om de lach op de gezichten van mijn mede-publiek te zien en deze positieve energie te kunnen voelen. Deze TEDxApeldoorn heeft een persoonlijke social footprint achtergelaten in mijn hart.

En ja… vanmorgen spotte ik deze jongeman… en (dkirstenregtop-wordpress-com-4ankzij de visuele talk van Linde Ex) dacht ik nogmaals terug aan deze dag! “Speak, perform, resonate!” 

Kirsten Regtop

Blog eerder geplaatst op www.kirtstenregtop.wordpress.com

Was je er niet bij? Gelukkig zijn de foto’s al binnen!
Met dank aan

Fokke P. de Boer – www.fpdeboer.com

Thomas Boelaars – www.thomasboelaars.com

Bekijk hieronder alle foto’s van TEDxApeldoorn 2016!

TEDxApeldoorn 2016