Anne-Paul Lancel

Mensen redden van de verdrinkingsdood is zeker niet de oplossing. Maar mensen aan hun lot overlaten, omdat dit op langere termijn wellicht beter is, kon hij simpelweg niet. Als zeeman was hij in de positie om daar wat aan te doen en daar heeft hij naar gehandeld.

In zijn talk verkent  Anne-Paul de grenzen van Kapitein Lancel, die als plicht heeft de veiligheid van anderen te waarborgen en de grenzen van de man Anne-Paul, die gevaar loopt opgepakt te worden als mensensmokkelaar.

“De mens is verplicht om zijn interne grenzen te verkennen. Zijn opvattingen in twijfelen trekken. Als je kritiek levert, dan ben je verplicht een geldig en goed argument te geven. Dat strekt verder dan “zink die boot maar af”.

Wie is Anne-Paul?

Anne-Paul Lancel was kapitein van hulpschip Sea Watch, dat drie weken lang rondvoer op de Middellandse Zee met 32 vluchtelingen aan boord. Hij was in het avontuur gestapt met het idee dat hij wat goeds deed, maar hij werd letterlijk met grenzen geconfronteerd. Geen land wilde de vluchtelingen hebben. Dit verhaal werd wereldnieuws. Toen hij in het oog van een enorme mediastorm belandde, werden ook zijn persoonlijke grenzen geraakt en overschreden.