Fred Koolhof

Onze moeilijkheid om grenzen te overschrijden, of ze nu multicultureel, relationeel of persoonlijk zijn, kan zijn dat we ons niet bewust zijn van het verschil tussen een dialoog en een discussie, of tussen verkennen en op expeditie zijn.

Discussie verdeelt, dialoog komt samen. Verken samen om verder te gaan dan je eigen oplossingen en beperkte geest.

Dialoog betekent meer mogelijkheden verkennen en ontdekken die niet direct in het oog springen. Ontdekkingsreizigers begrijpen fundamenteel dat er zoveel meer achter hun horizon ligt dan ze nu weten en zien. Zij hebben tevens de wijsheid om tijdens een discussie een standpunt in te nemen. Als ze dat wel zouden doen, dan zouden ze op expeditie zijn die zich alleen op hun eigen doel richt binnen hun horizon. Deze ontdekkingsreizigers weten dat een open geest hen in staat stelt om anders te kijken naar dezelfde dingen.

Elke dag een dialoog

Door de dialoog toe te passen, zien en horen we ook het standpunt van andere mensen die onze gemeenschappelijke oude interesse raakt: “Wat zuurstof is voor de longen, is gehoord worden voor het hart”. Elke dag een dialoog toepassen, opent onze geest, overschrijdt onze grenzen om “out-of-the-box” te gaan, uit onze comfortzone, en vinden we een nieuwe open ruimte om mensen te ontmoeten en meer oplossingen te vinden dan als we alles zelf doen.

Wie is Fred?

Hoe bouw je bruggen in crisisgebieden waar mensen met verschillende bloedgroepen tóch moeten samenwerken? Fred Koolhof, dialoogcoach en negotiator in de Internationale Veiligheidsbranche, laat ons inzien waarom dialoog de enige weg is naar een beter leefklimaat. Als we communicatieve grenzen willen doorbreken zullen we het verschil moeten wéten tussen een discussie en een dialoog. Tussen een expeditie en een ontdekkingsreis. Ga jij mee op reis met Fred?