Janneke Stegeman

Gaat groeien gepaard met conflicten? Groeien betekent dat je een gebied betreedt waar je nog niet eerder was en nieuwe dingen over jezelf en de wereld leert en ervaart. Dat is altijd eng. Mensen houden van nature niet van verandering. Groeien gaat immers niet zonder weerstand en obstakels. En niet zonder conflict. Daarover zal theoloog Janneke Stegeman tijdens TEDx Apeldoorn meer vertellen.

 

Ik houd wel van conflict. Dat is een situatie die om creativiteit vraagt. Als je vertrouwen hebt in de ander en in jezelf durf je een conflict aan te gaan. Dan is een conflict niet zo bedreigend.

 

Janneke Stegeman is Oudtestamenticus. In 2014 promoveerde ze op het proefschrift ‘Decolonizing Jeremiah: identity, narratives and power in religious tradition’, over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie. Ze deed onderzoek aan de hand van Jeremia 32 in onder andere Palestina en Israël. Voor Israëlische joden is het vaak een dierbare tekst. Voor Palestijnen is de tekst vanwege de Zionistische toe-eigening bijna onverteerbaar geworden. Wat leidt tot een enorm conflict tussen de twee bevolkingsgroepen.

Janneke werkt als theoloog bij De Nieuwe Liefde, een debatcentrum in Amsterdam. Ze is een van de oprichters van GeNOT, het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie. In 2016 werd ze uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands.

Tickets

Wil je deze TED Talk live meemaken? Klik op de onderstaande button om je ticket te kopen.

Tickets - TEDx 2017