Jarno Duursma

Kunstmatig intelligente systemen worden snel slimmer. Ze nemen steeds meer menselijke vaardigheden van ons over en geven ons tevens bovenmenselijke cognitieve capaciteiten. Hier gaan we als mens en samenleving enorm de zoete vruchten van plukken, maar deze krachtige technologie kent ook risico’s.

“De kwalitatieve groeispurt van kunstmatige intelligente systemen biedt zeker kansen, maar roept ook veel vragen op. De antwoorden die wij als mens hierop geven, moeten een helder beeld geven van de samenleving waarin wij willen leven, wat de rol van de mens hierin is en hoe wij onze eigen (mede)menselijkheid uiteindelijk willen beleven.”

Slimme computersystemen nemen bijvoorbeeld steeds vaker belangrijke, maar ondoorzichtige beslissingen die van invloed zijn op ons leven. Zoals bij verzekeringen, hypotheken en in de gezondheidszorg.

Nu ze ook emoties bij mensen lijken te kunnen detecteren of werelden kunnen creëren die niet meer van echt te onderscheiden zijn, moeten we kritisch zijn. En misschien wel het belangrijkste: als ze er continu op gericht zijn om voor ons het dagelijkse ongemak weg te nemen; is dat dan een zegen of een vloek?

In mijn TED-talk vertel ik over inspirerende voorbeelden. Ook geef ik antwoorden op de risico’s van deze razendsnelle digitale ontwikkeling. Antwoorden die binnen onze menselijke vermogens liggen.

Dit is Jarno

Jarno Duursma is trendwatcher digitale technologie en auteur van vier boeken, waaronder over Bitcoin Blockchain en kunstmatige intelligentie. Met zijn bedrijf Studio Overmorgen bevindt hij zich in de frontlinie van de nieuwste digitale ontwikkelingen. Jarno is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media zoals EénVandaag, NOS, RTL4, BNR, Het Financieele Dagblad en NPO Radio1.