Ruud Knaapen

“Hoe kan ik weten dat ik groei en leef in tune met mijn potentieel en mijn opgave in de samenleving?” Voor Ruud Knaapen kwam het antwoord op deze vraag uit een nogal onverwachte hoek: de wereld van paarden. Hij ontdekte hoe paarden kunnen helpen herkennen of iemand of in resonantie is met zijn of haar bestemming.

Paarden bestaan al 65 miljoen jaar. Alle informatie die nodig was om te overleven is instinctief nog steeds volledig in hen aanwezig. Het waarnemingsvermogen van paarden is vooral afgestemd op het overleven van de kudde als geheel. In contact en verbinding met paarden is de wereld niet langer meer iets buiten ons, maar eerder iets waar wij als mens onderdeel van zijn

Als je kijkt door de ogen van een paard verandert je bewustzijn, het verandert als het ware in een “wij” bewustzijn en dat geeft direct andere informatie.

In dit bewustzijn “weet” je in een oogwenk wat je eigen plek is binnen de kudde (het systeem) en waar dit systeem als geheel in de knel dreigt te komen. Maar ook registreer je onmiddellijk het subtiele verschil tussen wat je als persoon wilt en waar “het” heen wilt. Je zou dat “feedforward” kunnen noemen: weten wanneer je groei in tune is met je bestemming en die van de kudde (systeem).

Dit weten heeft een fundamenteel andere bron: ik weet door deel te nemen in plaats van door te observeren. Vanuit deze bron ontsluiten wij een ander “veld van weten”  die  mogelijk toegang geeft tot andere kennis en wijsheid.

Over Ruud Knaapen

Ruud Knaapen is één van de eerste grondleggers van het coachen met paarden in Nederland en richtte in 2004 Wind Organisatieontwikkeling op. Dat deed hij nadat hij door het vele contact met paarden,  opnieuw naar de wereld en zijn plek daarin leerde kijken en er met een ander, “ontgrendeld” bewustzijn.

Ruud wil dit “ontgrendeld bewustzijn” als hefboom gebruiken in het ontsluiten en (door)ontwikkelen  van het vermogen van organisaties, teams en individuen om meer in tune te komen met hun bestemming en hun volle potentieel. In het bedrijfsleven begeleidde hij diverse verandertrajecten op het gebied van competentiemanagement, employability en assessments.

In 2005 startte hij de Windopleiding systemische paardencoaching; een opleiding voor professionals die het systemisch werk in de diepte willen integreren in hun huidige praktijk. Momenteel richt hij zich op het doorontwikkelen van het systemisch gedachtengoed in de volle breedte met diverse trajecten in Nederland, België en Brazilië. Binnenkort start de eerste internationale systemische opleiding met paarden.

Zijn passie is om het vakgebied verder te mogen brengen door (co)creatie en publicaties en delen van recente inzichten. Zo ook tijdens de komende editie van TEDx Apeldoorn.

Tickets

Wil je deze TED Talk live meemaken? Klik op de onderstaande button om je ticket te kopen.

Tickets - TEDx 2017