Vathorst studenten

Kes (16) en Esmee (17) zijn beide leerlingen van het Vathorst College in Amersfoort. Het is een openbare school voor eigentijds onderwijs.

Bij deze onderwijsinstellingen gelden de volgende uitgangspunten:

  • Iedere leerling is welkom
  • Wederzijds respect
  • Actieve participatie

Het verwerven van kennis en vaardigheden is het gevolg van de overdracht door de docent én tegelijkertijd ook het resultaat van het denken en doen van de leerling. Laatstgenoemde moet zoveel mogelijk zelf leren organiseren en vormgeven om kennis te vergaren.

De school hanteert bij deze vorm van kennisoverdracht een positief uitgangspunt. Een positieve benadering stimuleert, brengt onderzoek op gang, doet een beroep op het goede in de mensen en laat hen geloven in zichzelf en anderen.
Vier pijlers vormen het fundament van deze onderwijsvorm:

  • Er wordt nadruk gelegd op de beleving van allerlei vormen van kunst en cultuur
  • Er wordt veel waarde gehecht aan zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid
  • Het onderwijs wordt thematisch georganiseerd
  • Het onderwijs wordt digitaal georganiseerd

Kes

“You could rattle the stars. You could do anything if only you dared. And deep down, you know it too” – Sarah J. Maas

Kes is geboren op 21 mei 2001 en zit momenteel in 4 VWO aan het Vathorst College. Zij houdt erg van lezen en puzzels maken.

Als je op de middelbare school zit, kom je binnen als 12-jarig kind en verlaat je de school als 18-jarige volwassene. Je groeit van kind naar een volwassen persoon. De afgelopen 4 jaar is Kes enorm gegroeid. In lengte, maar ook in zelfverzekerdheid en zelfstandigheid. Op het Vathorst College heeft ze o.a. geleerd hoe ze zelf problemen moet oplossen en heeft ze ruimte gekregen om haar eigen doelen te bereiken.

Volgens Kes blijf je groeien als je continu je grenzen blijft opzoeken en deze probeert te verbreden. Dat je blijft groeien als je steeds weer nieuwe doelen blijft stellen en er hard aan blijft werken om deze doelen te bereiken.

Esmee

“Geef nooit op. Maak overal het beste van het slechtste.” – Esmee

Esmee is geboren op 27 december 1999 en komt uit Leusden. Zij zit momenteel in 5 VWO aan het Vathorst College.

Voor Esmee is groeien zowel een fysiek als mentaal begrip. Je komt de middelbare school binnen als tenger meisje van 1.45 meter en studeert als een volwassen dame van 1.80 meter af. Het mentale deel vindt ze complexer. Als jong meisje is de eerste indruk van de brugklas erg indrukwekkend met al die grote leerlingen. Ineens krijg je te maken met competenties als plannen, samenwerken en zelfstandigheid. Dat vraagt om groei. Op het Vathorst College leerde Esmee om te gaan met die veranderingen. Ze leerde o.a. goed plannen en het ontwikkelen van (zelf)discipline.

Iets wat Esmee ook naast haar opleiding goed van pas kwam. Esmee gaat graag uit, maar is daarnaast ook een fanatieke (beach)volleyballer. Zo speelde ze vorig jaar nog op de stranden van het Tsjechische Brno tijdens de EK Beachvolleybal U-18. Deze zomer speelt ze in de zomer op eredivisieniveau beachvolleybal op de Nederlandse stranden. En volgend seizoen speelt Esmee topdivisie spelen in de zaal met haar team VVU uit Utrecht. Dat allemaal naast school.

Kes en Esmee zullen tijdens TEDx Apeldoorn samen vertellen over hoe het Vathorst College hen hielp hun competenties en talenten te ontwikkelen, waardoor ze konden groeien naar zichzelf om zo hun doelen te bereiken.

Tickets

Wil je deze TED Talk live meemaken? Klik op de onderstaande button om je ticket te kopen.

Tickets - TEDx 2017