Dit is TEDx

Begrip en bewustzijn kweken en toepassingen van de wetenschap laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld

TED

TED staat voor Technology – Entertainment – Design. Architect en grafisch ontwerper Richard Saul Wurman was de initiator van de eerste TED-bijeenkomst in 1984 in Californië. Hij zag dat de werelden van technologie, entertainment en design steeds dichter naar elkaar toe groeiden en nodigde invloedrijke mensen uit om over deze onderwerpen te spreken. De ‘TEDtalks’ werden een fenomeen en in de jaren ’90 breidde het scala aan sprekers en onderwerpen zich uit en is het ‘overall’ idee: begrip en bewustzijn kweken en toepassingen van de wetenschap laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld.
Sprekers geven in een maximaal aantal minuten een presentatie over hun expertise, een project of idee waarvan zij vinden dat het verspreid/gedeeld moet worden. De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar is toegankelijk voor een breed publiek.

 

 

De x van TEDx

Sinds 2009 worden er ook in Nederland op lokaal niveau TED-bijeenkomst georganiseerd: de TEDx-bijeenkomsten, waarbij de x voor het lokale karakter staat. Hiervoor moet een organisatie een licentie aanvragen en gelden er strikte richtlijnen. Zo mogen de TEDx-evenementen geen winst maken en geldt er een maximum aantal bezoekers van 100.
De eerste Nederlandse TEDx vond plaats in Den Haag. Vele steden volgden en sinds 2015 vindt TEDx plaats in Apeldoorn!

 

TEDxApeldoorn

TEDxApeldoorn is een jaarlijks terugkerend event. TEDxApeldoorn nodigt mensen uit met ideeën en initiatieven vanuit de wetenschap, het bedrijfsleven, de maatschappelijke sector of de dagelijkse praktijk, om als spreker of bezoeker te verbinden, een beweging in gang te zetten of op zijn minst mensen aan het denken te zetten. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van alle ins- and outs van TEDxApeldoorn? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

De ‘talks’ die tijdens TEDxApeldoorn worden gehouden, worden beschikbaar gesteld aan de wereldwijde internationale gemeenschap en zijn daarom in het Engels. Het onderlinge gesprek is gericht op onze Apeldoornse gemeenschap en zal dan ook in het Nederlands zijn.